Wanneer leg je de lat te hoog?

De lat hoog leggen betekent streven naar hoge standaarden en ambitieus zijn. Dit kan motiveren en tot succes leiden. Maar als je continu meer van jezelf eist zonder ruimte voor fouten of groei, kan dit tegen je werken.

Signalen dat je de lat te hoog legt: 

  • Je bent zelden tevreden met je prestaties, hoe goed ze ook zijn
  • Je stelt onrealistisch hoge eisen aan jezelf en anderen
  • Je hebt last van uitstelgedrag omdat iets perfect moet zijn
  • Je voelt stress, spanning of zelfs uitputting door je eigen verwachtingen

Doelen mogen zeker uitdagend zijn, maar moeten ook realistisch zijn. Anders kan perfectionisme destructief worden en omslaan in faalangst, vermoeidheid en andere klachten.

Belangrijke redenen waarom mensen de lat hoog leggen:

 Veel perfectionisten voelen een sterke interne en externe druk om te presteren. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals:

  • Angst om te falen
  • Drang naar controle
  • Externe druk
  • Interne ambitie

Hoewel deze factoren je kunnen motiveren, kunnen ze ook leiden tot stress, twijfel en een constante focus op wat beter moet.

Wil jij de lat op een realistische wijze leren hoog leggen, zodat je ‘de vruchten kunt plukken’ van constructief perfectionisme?

Reserveer dan nu een plek in mijn agenda voor een gratis oriëntatiegesprek:

Een beroemd voorbeeld van een hoge lat legger: Roger Federer

Een inspirerend voorbeeld van constructief perfectionisme is Roger Federer. Hij wordt gezien als een van de beste tennissers aller tijden. Niet omdat hij nooit fouten maakte, maar omdat hij zich richtte op groei in plaats van foutloosheid.

Federer stelde hoge doelen in zijn tennis en streefde naar verbetering, maar zonder zich te laten blokkeren door destructief perfectionisme.

Zoals hij zelf zegt:

“Perfection is impossible. In the 1,526 singles matches I played in my career, I won almost 80% of those matches. But what percentage of points did I win? 54%. Even top-ranked tennis players win barely more than half the points they play.”

Zijn carrière laat zien dat groei en consistentie belangrijker zijn dan foutloosheid. Door perfectionisme op de juiste manier te gebruiken, wist Federer de lat hoog te leggen zonder zichzelf uit te putten.

Laat je inspireren door zijn aanpak:

Streef naar verbetering en wees trots op wat je bereikt, zelfs als het niet altijd perfect is

Wil jij, net als Roger Federer, perfectionisme op een constructieve manier inzetten en kun je daarbij mijn hulp gebruiken?

Maak een afspraak in mijn digitale agenda voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek:

Hoe Mrs. Perfect Coaching je kan helpen

Mrs. Perfect Coaching helpt je om de lat hoog te leggen op een constructieve manier. Met een persoonlijke aanpak en effectieve tools zorgt deze coaching ervoor dat je je doelen bereikt zonder jezelf te verliezen.

Mrs. Perfect Coaching biedt:

  • Persoonlijke begeleiding
    Samen ontdekken we wat voor jou werkt en hoe je jouw perfectionisme kunt ombuigen naar een kracht.
  • Balans vinden
    Je leert hoe je ambitieuze doelen kunt combineren met zelfzorg en ontspanning.
  • Praktische tools
    Bewezen methoden zoals SMART-doelen, mindfulness en time management om efficiënt te werken zonder overbelasting.

Met de hulp van Mrs. Perfect Coaching kun je de lat hoog blijven leggen met behulp van constructief perfectionisme, voor meer en groter succes.

Laat perfectionisme en de lat hoog leggen in jouw voordeel werken

De lat hoog leggen hoeft geen last te zijn. Met constructief perfectionisme bereik je jouw ambities met voldoening en balans, zonder de valkuilen van destructief perfectionisme.

Zet vandaag de eerste stap en plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek in:

Veel gestelde vragen over de lat hoog leggen

  • Hoe weet ik of ik de lat te hoog leg?
    Als je merkt dat je nooit tevreden bent met je prestaties, vaak last hebt van stress of uitstelgedrag, dan kan het zijn dat je perfectionisme je belemmert.
  • Kan het stellen van hoge doelen schadelijk zijn?
    Ja, als je geen realistische verwachtingen hebt en niet voldoende aandacht besteedt aan zelfzorg, kan dit leiden tot burn-out en demotivatie.
  • Waarom leg ik de lat steeds hoger, ook als ik succes heb?
    Perfectionisten hebben vaak moeite om successen te erkennen. Ze verleggen hun doelen continu omdat ze zich steeds opnieuw moeten bewijzen.
  • Hoe kan ik hoge doelen stellen zonder mezelf te overbelasten?
    Door realistische, haalbare doelen te stellen en prioriteiten te bepalen. Breek grote doelen op in kleinere stappen om je motivatie vast te houden.
  • Wat is het verschil tussen gezonde ambitie en destructief perfectionisme?
    Gezonde ambitie motiveert je om te groeien en te leren, terwijl destructief perfectionisme vaak wordt gedreven door angst en leidt tot stress en onzekerheid.

Wil je een andere vraag stellen? Stuur die in via het contactformulier.

Enkele tevreden klanten aan het woord

Mrs. Perfect Coaching Mrs. Perfect Coaching Mrs. Perfect Coaching Mrs. Perfect Coaching Mrs. Perfect Coaching

" Van slachtoffer naar grip op mijn leven "

Mijn hele leven stond in het teken van het pleasen van anderen, omdat ik dacht dat het zo hoorde. Dit kostte mij veel energie en ik begreep niet goed hoe dat kwam. Ongemerkt stapte ik in de slachtofferrol. Daar kwam ik pas achter tijdens de coaching door Esther. Dat schudde mij wakker en kreeg ik eindelijk meer vat op mijn denken en doen. In de coaching heb ik geleerd dat ik ook mijzelf mag pleasen...

Lees verder

Lisa

Mrs. Perfect Coaching Mrs. Perfect Coaching Mrs. Perfect Coaching Mrs. Perfect Coaching Mrs. Perfect Coaching

" Meer rust en kracht gevonden dankzij perfectionismecoaching "

Ik ben blij dat ik coaching hebt gevolgd bij Esther. Daardoor heb ik een veel beter gevoel gekregen over mijn perfectionisme. Ik had last van allerlei negatieve invloeden van perfectionisme. Ik voelde mij nooit goed genoeg, ik voelde mij dom en niet begrepen door anderen. Hoe hard ik ook werkte om het iedereen naar de zin te maken en het goed te doen, het leek nooit genoeg te zijn. Doordat Esther meer nadruk legde op...

Lees verder

Sonja

Mrs. Perfect Coaching perfectionisme-test

Doe de perfectionisme-test

Wil jij weten of je inderdaad een perfectionist bent en zo ja wat voor type? Doe dan nu de Mrs. Perfect Coaching perfectionisme-test en ontdek het!

Voor perfectionisten én niet-perfectionisten

Of denk jij dat je geen perfectionist bent. Toch, als je eerlijk bent, herken je misschien wel enkele perfectionistische trekjes die je vaker in de weg zitten dan je lief is. Of het nu in je werk, hobby’s of in de omgang met anderen is, deze trekjes kunnen een flinke last zijn.

Je gelooft dat dingen alleen goed en snel gaan wanneer je het zelf doet. Het liefst wil je de controle houden. Je steekt ergens meer tijd, geld en energie in taken dan je van plan was. Gewoon om zeker te zijn dat alles klopt.

Herkenbaar?

Doe ook dan de Mrs. Perfect Coaching Perfectionisme-test en krijg duidelijkheid. Komt er een bevestiging uit? Dan weet je meteen ook wat voor type perfectionisme jouw parten speelt en kun je gericht aan de slag om daarin stappen te maken.

Vul de test in en zet de eerste stap naar een gelukkiger leven met balans, rust en succes!

De kernwaarden van Mrs. Perfect Coaching

Integriteit

Groei

Klantgerichtheid

Compassie